RØKLAND – RIBO KALEIDO

Ladestasjonen, Røkland, RIBO Kaleido

  • Ladestasjonen ved RIBO Kaleido Røkland er det siste ladepunktet før saltfjellet.
  • Ladere gir effekt opp til 300 kW.
  • Opplevelsesveggen gir oversikt over området og tips for reisen videre.
  • To krakker fra samarbeidspartneren Vestre ved opplevelsesveggen.
  • RIBO Kaleido tilbyr kafé, gave- og bruktvarehandel, og andre spennende aktiviteter.
  • Lekeplass tilgjengelig ved ladestasjonen.

Tilgjengelig ladekapasitet

Info om ladestasjonen

Ladeuttak CSS
Ladebrikke, Apple -og google pay, samt bankort via applikasjonen til Kople
Fasiliteter i nærheten
Toalett - 40 meter
Spisested - 40 meter
Overnatting - 6,4 km
Matbutikk - 200 meter

Kjekt å vite om elbil lading

Lær hvordan det fungerer og hva du bør gjøre:

Batteriet påvirker elbilens ladehastighet

Størrelsen på batteriet i elbilen din måles i kWt (kilowatt-timer). Generelt sett, desto større batteriet er, desto lengre tid tar det å lade. Elbiler som ble lansert før 2019 hadde vanligvis batterier på størrelse med 30-50 kWt, mens nyere modeller ofte har større batterier på 100-150 kWt.

Batteriets maksimale ladehastighet

Ladehastighet måles i kW, og angir hvor mye strøm som kan overføres fra laderen til batteriet på én time. For eksempel, om en lader leverer 62,5 kWt på én time, er gjennomsnittlig ladehastighet 62,5 kW.

Det er produsenten som velger elbilens batteri og derfor produsenten som avgjør elbilens maksimale ladehastighet. En hver elbil har et styringssystem som er utviklet slik at ladingen skjer på en forsvarlig måte. Styringssystemet kontrollerer mengden strøm som overføres og sørger også for at ladehastigheten aldri overstiger den maksimale tillatte effekten.

Hvorfor tar det lengre tid og lade om vinteren?

Den viktigste årsaken er at kulde gjøre battericellene mindre effektive, som igjen påvirker ladehastigheten.

Rent teknisk kan dette forklares slik: Battericeller består av en anode, en katode, og et elektrolytt. Når batteriet lades, strømmer det gjennom elektrolytten, og forårsaker en reaksjon som lager elektrisk energi. I kaldt vær kan elektrolytten bli tykkere, noe som kan gjøre det vanskeligere for strømmen å strømme gjennom. Dette fører til at ladingen tar lengre tid, og kan også redusere batterikapasiteten over tid.

Ladingen er utsatt til strømmen er tilgjengelig

For at en ladeøkt skal starte, må bilen og laderen kommunisere med hverandre. Dette kan både skje ved brukerfeil, som for eksempel at ladepluggen ikke er koblet ordentlig inn, eller ved en systemfeil. Dette kan være at systemene ikke klarer og kommunisere med hverandre.

Ofte er det mangelfull testingen som skaper problemer for forbrukere, hvilket som skyldes datakommunikasjonen mellom bilprodusentene og laderprodusentene.

Dersom du opplever dette må du ta kabelen ut, vente et par minutter forså forsøke på nytt. Sjekk at ladepluggen er godt koblet til bilen.

Ring kundeservice

LAD OPP er en del av Kople sitt ladenettverk og har derfor tilgang til deres kundeservice som består av flinke folk som er tilgjengelige døgnet rundt, året rundt. De kan som regel hjelpe med problemstillinger som ikke er relatert til selve laderen, og kan også veilede deg gjennom ladingen om du ønsker det. Dersom det er noe galt med laderen selv, vil kundeservicen sørge for at problemet blir sendt videre til driftsavdelingen slik at det blir løst så raskt som mulig.