LAD OPP og Less Trash: Samarbeid for en mer bærekraftig fremtid

Skrevet av: Ine Stock
mars 16, 2023

LAD OPP har et mål om å fremme en bærekraftig livsstil

LAD OPP jobber kontinuerlig for å finne nye og innovative måter å redusere avfall på. Vi er derfor glade for å ha møtt Amanda fra Less Trash for å diskutere vårt felles engasjement for miljøet og samarbeidet vårt med å kjøpe deres produkt, Ocean Bottle.

Vår lunsjdate fant sted på Stock i Oslo, nær opraen. Der fikk vi sjansen til å bli kjent med hverandre og lære mer om hva Less Trash jobber med og deres visjon for en bærekraftig fremtid. Vi fikk også en enda dypere innføring i Ocean Bottle og lærte om hvordan den blir laget av resirkulert materiale og hvordan den bidrar til å samle inn plast før den havner i havet.

Samarbeid for en renere fremtid

LAD OPP har alltid hatt et mål om å fremme en bærekraftig livsstil og jobber kontinuerlig for å finne nye og innovative måter å redusere avfall på. Vi er derfor glade for å ha møtt Amanda fra Less Trash for å diskutere vårt felles engasjement for miljøet og samarbeidet vårt med å kjøpe deres produkt, Ocean Bottle.

Vår lunsjdate fant sted på Stock i Oslo, nær opraen. Der fikk vi sjansen til å bli kjent med hverandre og lære mer om hva Less Trash jobber med og deres visjon for en bærekraftig fremtid. Vi fikk også en enda dypere innføring i Ocean Bottle og lærte om hvordan den blir laget av resirkulert materiale og hvordan den bidrar til å samle inn plast før den havner i havet. 

Bli bedre kjent med Less Trash

LAD OPP har utforsket Less Trashs arbeid for å redusere plastavfall og fremme bærekraftighet, ved å stille dem fem raske spørsmål. Les videre for å lære mer om deres inspirasjon, samarbeid med The Plastic Bank, hvordan du kan støtte deres arbeid, utfordringer de har møtt og deres planer for fremtiden.

Hvordan startet Less Trash opp, og hva var inspirasjonen bak det?

Less Trash ble etablert i 2013 av en gjeng som brenner for å ta vare på miljøet. Vi var lei av og ville gjøre noe med nordmenns høye forbruk av bruk-og-kast varer. Og på denne tiden var det kun et lite utvalg av produkter som kunne bidra til mer gjenbruk. Derfor startet vi Less Trash for å gjøre det enklere å ta flere miljøvennlige valg i hverdagen, ved å tilby produkter som er bedre for miljøet og for lommeboka.

 

Kan du fortelle oss mer om samarbeidet deres med The Plastic Bank og hvordan dette bidrar til å redusere plastavfall i havet?

  Målet med samarbeidet mellom Ocean Bottle og Plastic Bank blant annet, er å stoppe plastavfall fra å entre havet. Samarbeidet gir lokalbefolkning i sårbare kystsamfunn en god lønn for å samle plastavfall. Det er opprettet samlingspunkter der samlerne kan bytte inn plast mot penger og kan få tilgang til ressurser som helsetjenester, skolepenger og annen finansiell støtte. Plastavfallet blir deretter sortert og gjenvunnet til nye produkter. For hver solgte Ocean Bottle, finansierer det oppsamlingen av over 11 kg plast som tilsvarer 1000 plastflasker.

   

  Hvordan kan enkeltpersoner bidra til å støtte Less Trash og deres arbeid for å redusere plastavfall?

   Enkeltpersoner kan støtte Less Trash (og miljøet), ved å velge holdbare produkter som også er produsert etisk. Vi tilbyr blant annet produkter av resirkulerte materialer som f.eks Ocean Bottle laget delvis av havbunden plast og ONYA laget av resirkulerte plastflasker. Vi tilbyr også plastfrie forbruksvarer fra f.eks Concept Zero. Totalt kan dette bidra til å redusere plastavfall i hjemmet og i samfunnet generelt.

    

   Hva er noen av de største utfordringene dere har møtt på i arbeidet deres, og hvordan har dere håndtert disse utfordringene?

    Da vi startet Less Trash for 10 år siden, var det en utfordring at interessen for bærekraftig livsstil blant nordmenn var liten. Men etter at «plasthvalen» skylte opp på Sotra i 2017, ble det en kraftig økning i etterspørselen etter gjenbruksprodukter. Nordmenn har etterhvert blitt mer bevisst sitt plastforbruk og generelt hvordan forbruket legges opp. Vi er glad og takknemlig for denne utviklingen.

    En annen utfordring har vært å møte myter og misoppfatninger om bærekraft på en god og forståelig måte. F.eks at å leve mer miljøvennlig kan være dyrt og tungvint. Da blir det vår oppgave å vise at det faktisk ikke er det, ved f.eks å synliggjøre fordeler ved et produkt og vise hvordan produktene enkelt kan implementeres i hverdagen.

     

    Hva er deres planer for fremtiden, og hvordan ser dere for dere at Less Trash vil utvikle seg videre?

    Less Trash ønsker å vokse som en bærekraftig aktør og fortsette å inspirere folk til å forbruke mindre og smartere. Vi ønsker å nå ut til enda flere bedrifter fordi sammen står vi sterkere og kan støtte hverandre.

    Ocean Bottle | En av flere løsninger på plastkrisen

    Samarbeidet rundt Ocean Bottle gir oss muligheten til å støtte en bedrift som deler våre verdier om å redusere avfall og ta vare på planeten vår. Ocean Bottle er et flott produkt, designet av det prisbelønte norske designbyrået, K8 industridesign. Flasken er både robust og har en termofunksjon, og er laget for å oppbevare mat og drikke. Det er også mulig å bytte ut deler av flasken hvis det skulle være nødvendig, og den er fullt resirkulerbar.

    Vårt samarbeid med Less Trash og kjøpet av Ocean Bottle har flere mål. For det første ønsker vi å bidra til å samle inn plast og hindre at den havner i havet. Vi vil også øke bevisstheten om viktigheten av å redusere avfall og oppfordre våre kunder til å gjøre det samme. Samtidig ønsker vi å støtte en bedrift som jobber for en bærekraftig fremtid og som tar ansvar for sitt eget avfall. Vi er begeistret for dette samarbeidet og ser frem til å se hva fremtiden bringer for vårt felles engasjement for miljøet.

    Bli kjent med Kuntari

    Nedenfor ser dere en inspirerende video fra Ocean Bottle. Den viser deres tilnærming til plastproblemet ved å fokusere på de utrolige menneskene som jobber på frontlinjen i kampen mot plast som kan havne i havet. Bli kjent med Kuntari, en plast-entreprenør, mor og kone som jobber med Plastic Bank på Bali. Vi synes det er fantastisk å se hvordan dette samarbeidet gjør en forskjell for både miljøet og for lokalsamfunnet.

    Skrevet av: Mathias Rogne, publisert av: Ine Stock
    mars 16, 2023

    Andre nyheter

    LAD OPP bygger fem nye ladestasjoner

    Den 21. juni gikk Enova ut med pressemeldingen om at de støtter 70 nye ladestasjoner for elbiler og deler ut 100 millioner i støtte.

    Umbukta og Utskarpen har fått lynladere for elbil

    LAD OPP har satt i drift ladestasjoner for elbil både på Umbukta og i Utskarpen. Begge steder kan du nå lade med opptil 180 kW kapasitet.Ladestasjonene ble satt i drift i desember. Det gir elbilførere på Helgeland tilgang til en ny og bedre ladeopplevelse, med...
    LAD OPP vant gullegget!

    LAD OPP vant gullegget!

    LAD OPP har fått tildelt den ettertraktede prisen Gullegget, som hvert år tildeles en aktør eller privatperson med fokus på økt entreprenørskap, innovasjon, nyskapning og etableringsvilje. Vi er overveldet av denne anerkjennelsen og ønsker å takke alle som har vært involvert i våre prosjekter.

    les mer