Ut på langtur med bilen? Noen tips til både sjåfører og passasjerer

Skrevet av: Ine Stock
april 6, 2023

Her er tipsene for en behagelig og trygg reise!

Er du klar for en spennende langtur med bilen? Enten du er sjåfør eller passasjer, er det viktig å gjøre turen så komfortabel og sikker som mulig. Her får du nyttige tips for en vellykket kjøretur og noen gode råd om når og hvor du bør ta pauser.

1. Juster sete og ratt for optimal komfort

Når du setter deg inn i bilen, er det viktig å finne den perfekte sittestillingen. Juster setet slik at knærne helst er under hoftehøyde. Hvis dette ikke er mulig, ha en lett bøy i hofte og knær for å unngå å stramme opp ligamenter og leddbånd. Dette vil bidra til å unngå stivhet og ubehag når pausetiden kommer.

2. Støtt ryggen med riktig innstilling

Sørg for at ryggen på bilsetet er lett bakoverlent. Mange biler har innebygde eller utpåbygde puter for ekstra støtte til korsryggen (lumbalstøtte). Dette gir en mer behagelig kjøreopplevelse og reduserer belastningen på ryggen underveis.

3. Komfortabel posisjon på rattet

Rattet bør være justert i en behagelig høyde slik at du kan holde det i 10-2 posisjon uten å belaste skuldrene. Ha albuene avslappet ned foran kroppen. Hvis skuldrene blir ømme, kan du bruke 7-5 grep og hvile armene på lårene.

4. Planlegg pauser for en bedre kjøreopplevelse

Selv om du vet hvor du skal, er det viktig å vite når du skal ta pauser. På lengre kjøreturer bør du ta en god pause hver 3. time eller utnytte lade stoppene godt. Strekk på kroppen og beveg deg for å unngå stivhet og muskelkramper. Ta gjerne en kort spasertur for å få blodsirkulasjonen i gang igjen.

 

5. Dynamiske tøyningsøvelser for bedre sirkulasjon

Under pausene kan du gjøre enkle dynamiske tøyningsøvelser. Dette tar kun rundt 1 minutt å gjennomføre og bidrar til å løse opp i spente muskler. Strekk deg oppover og bøy deg ned mot tærne på en gyngende måte for å strekke ut armer, skuldre, rygg, sete og hamstrings. Du kan også rulle store sirkler med hoftene og ta noen høye knespark for å oppnå samme effekt.

6. Kompresjonsstrømper ved blodtrykksfall

Hvis du plages med blodtrykksfall, kan du benytte kompresjonsstrømper eller jevnlig stramme og løsne musklene i lår og legger. Dette kan bidra til å opprettholde et stabilt blodtrykk.

7. Mat og drikke – viktig for konsentrasjonen

Husk alltid å ta med mat og drikke på turen. Riktig næring er viktig for å opprettholde konsentrasjonen og unngå å føle seg slapp. Lengre perioder uten drikke kan føre til fortykning av blodet, noe som igjen kan påvirke blodtrykket og blodstrømningen negativt. Så drikk vann regelmessig!

Bilde: Nyt mat og drikke underveis for bedre konsentrasjon

 

8. Ta pauser ved trøtthet, anspenthet eller stress

Hvis du føler deg trøtt, anspent eller stresset, er det viktig å ta en ekstra pause i stedet for å risikere ulykker. Stopp bilen, ta noen dype pust helt ned i magen, og gå ut av bilen for å få deg litt frisk luft. En kort pause kan gjøre underverker for kropp og sinn.

Med disse tipsene er du nå klar for en behagelig og trygg kjøretur! Nyt turen, ta vare på deg selv og medpassasjerene, og ha en fantastisk opplevelse på veien!

Skrevet av: Mathias Rogne, publisert av: Ine Stock
april 6, 2023

Andre nyheter

LAD OPP bygger fem nye ladestasjoner

Den 21. juni gikk Enova ut med pressemeldingen om at de støtter 70 nye ladestasjoner for elbiler og deler ut 100 millioner i støtte.

Umbukta og Utskarpen har fått lynladere for elbil

LAD OPP har satt i drift ladestasjoner for elbil både på Umbukta og i Utskarpen. Begge steder kan du nå lade med opptil 180 kW kapasitet.Ladestasjonene ble satt i drift i desember. Det gir elbilførere på Helgeland tilgang til en ny og bedre ladeopplevelse, med...
LAD OPP vant gullegget!

LAD OPP vant gullegget!

LAD OPP har fått tildelt den ettertraktede prisen Gullegget, som hvert år tildeles en aktør eller privatperson med fokus på økt entreprenørskap, innovasjon, nyskapning og etableringsvilje. Vi er overveldet av denne anerkjennelsen og ønsker å takke alle som har vært involvert i våre prosjekter.

les mer